Exposities

Van 29 september t/m 30 oktober: 'Sporen van De Stijl' 

 


Tot en met 30 oktober is er in DwingelArt aan de Brink in Dwingeloo een bijzondere expositie van zes Drentse kunstenaars die werken in de traditie van de kunststroming De Stijl. Het betreft geometrische concrete kunst, schilderijen, fotografie, ruimtelijke en constructief werk.


De expositie wordt georganiseerd ter gelegenheid van het feit dat 100 jaar geleden deze kunststroming werd opgericht door Theo van Doesburg. De belangrijkste kenmerken van De Stijl zijn het gebruiken van primaire kleuren en rechte lijnen. De groep kunstenaars streefden in het algemeen naar een zo groot mogelijke eenvoud en abstractie, dit gebeurde zowel in de schilderkunst als in de bouwkunst. Het doel om De Stijl een internationale en tijdloze stijl te maken is deels gelukt. De kunst van De Stijl doet nog steeds zeer modern aan en wordt erg gewaardeerd. Dit komt door de geometrische vormen en bijna wiskundige composities.


De zes kunstenaars wonen en werken in Drenthe en gebruiken verschillende technieken en materialen en werken vanuit een gemeenschappelijke visie, die terug te voeren is naar De Stijl. In de expositie is het werk van de volgende kunstenaars te zien:


Herman van de Poll (schilderijen)
Zijn werk is gebaseerd op de mathematische vormen uit de chaostheorie en hij laat de methode de compositie bepalen. Dit proces om tot een compositie te komen waarbij hij weinig invloed heeft op het resultaat vind hij spannend.

 

Betty Simonides (ruimtelijke schilderkunst)

Zij  houdt zich bezig met de relatie ruimtelijkheid en schilderkunstige ervaring. Haar fascinerend werk gaat over maatvoering, zwaartekracht, en materiaal in een ruimte.

 

Ruud Mast (fotografie)
Kenmerken van haar werk is vertekening, verstilling en wel overwogen kleur gebruik. Zij toont twee series foto’s waarin door bijvoorbeeld toevoeging van lijnen, vlakken en kleuren een samenspel ontstaat tussen realisme en abstractie.

 

Wim Biewenga (abstracte schilderijen)
De ontwikkeling in zijn werk hebben veel overeenkomsten met de kunststroming van de Stijl. De geometrische vormen, kleurvlakken en lijnen geven hem de mogelijkheid de emotie vast te houden, terwijl er verder niets gebeurd.

 

Tobi van Ringen (grafiek)
Het paradoxale spanningsveld tussen vaste kaders en grenzeloosheid, beperkingen en vrijheid, vindt zij een boeiend fenomeen. In haar grafische werk gebruik ze eenvoudige vormen en herhalende patronen (de beperking) om onbeperkte ruimte in beeld te brengen.Jean le Noble (constructies en schilderijen)
Hij bouwt zijn schilderijen en constructies op met elementaire geometrische vormen. Zwart wordt door hem gecombineerd met de primaire kleuren rood, geel en blauw. Hij laat zich dus kennen als een directe erfgenaam van De Stijl.

Nu te zien


Hoofdsponsor


Steun ons